Παναγία η Εσφαγμένη

Η Θαυματουργός και Χαριτόβρυτος Εικόνα της Παναγίας της Εσφαγμένης που βρίσκεται στη σεβασμία Ιερά Μονή του Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος.Ακριβές αντίγραφον αυτής (φώτο) βρίσκεται στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Λαρίσης, ως μόνιμο κειμήλιο αυτής, προς ευλογίαν και αγιασμόν των πιστών.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Η Παναγιά η Εσφαγμένη στη Λάρισα

  Η υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Εσφαγμένης, στη Λάρισα, έγινε κατά τον εορτασμό των  30 χρόνων από της ιδρύσεως του ενοριακού Ναού των Αγίων ενδόξων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
   Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου του 2010πολύ πανηγυρικά και με έκδηλη την συγκίνηση στα μάτια όλων,  στα προπύλαια του Ιερού Ναού υποδέχθηκαν την μεγάλη επισκέπτρια οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Σιδηροκάστρου κ.Μακάριος, Σισανίου και Σιατίστης κ.Παύλος, ο οικείος Ιεράρχης, Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος καθώς και οι θεοφιλέστατοι Επίσκοποι: Θερμών κ.Δημήτριος και Ρεντίνης κ.Σεραφείμ μαζί με τον Ιερό κλήρο, τους ευλαβεστάτους Αναγνώστες και Ιερόπαιδες, τους άρχοντες του τόπου μας, με προεξάρχοντα τον Δήμαρχο της πόλεώς μας κ. Κωνσταντίνο Τζανακούλη, τα παιδιά με τις παραδοσιακές στολές και με μεγάλη συμμετοχή των Ενοριτών και όλων των Πιστών της ευρύτερης περιοχής.

Στην συνέχεια  η Ιερά και Αγία Εικόνα τοποθετήθηκε  σε ειδικά κατασκευασμένο, ξυλόγλυπτο με πολλές παραστάσεις, προσκυνητάρι και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου έχρισε αυτήν με Άγιο μύρο.

      Ακολούθησε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, των Αγίων Πατέρων και της Παναγίας της Εσφαγμένης, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου κ.Παύλος, εν μέσω πολυπληθούς εκκλησιάσματος και  συγκλονιστικού προσκυνήματος υπό των πιστών, και ομίλησε με ένα θαυμαστό τρόπο και με ιδιαίτερη αμεσότητα για το νόημα της επετειακής αυτής εορτής των 30 χρόνων, αλλά και για την ξεχωριστή ευλογία του ερχομού της Παναγίας στην πόλη μας.
   Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, στο οποίο προέστη ο Σεβασμιώτατος άγιος Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και έλαβαν μέρος οι προσκεκλημένοι άγιοι αρχιερείς, ενώ έψαλλε θαυμάσια πολυπληθής χορός Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του Διδασκάλου κ.Θεοδόση Διαμαντή, υπό την επωνυμία « Βυζαντινό και Δημοτικό εργαστήρι» .
Στον πραγματικά βαρυσήμαντο και πολύ ωφέλιμο λόγο του, ο άγιος Σιδηροκάστρου επεσήμανε την ιδιαίτερη ανάγκη να είμαστε σήμερα συσπειρωμένοι γύρω από την Ενορία μας, που είναι το κύτταρο της εκκλησιαστικής μας ζωής και κάλεσε τους πιστούς, που κατέκλεισαν από πολύ νωρίς, μέσα και έξω τον Ιερό Ναό, να μείνουν σταθεροί και αμετακίνητοι στην πίστη τους και να αγαπήσουν έτι περισσότερο την Θεία Λατρεία της Εκκλησίας μας.
Στο τέλος της Πανηγυρικής αυτής θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Ιγνάτιος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Σεβασμιωτάτους αγίους αρχιερείς που υποβληθήκαν στον κόπο αυτό, να έλθουν στην Λάρισα προκειμένου να συνεορτάσουν με τον λαό του Θεού τον άγιο, την ιερά και ξεχωριστή, για τον Ιερό Ναό αλλά και για ολόκληρη την τοπική Εκκλησία, αυτή επέτειο και εξέφρασε την συγκίνησή του για το μεγάλο και όντως σπουδαίο έργο, που έχει να επιδείξει τα 30 αυτά χρόνια η συγκεκριμένη Ενορία σε όλους τους τομείς δράσεως, όπως στο φιλανθρωπικό, κοινωνικό, λατρευτικό και κυρίως νεανικό και νοσηλευτικό τομέα.
    Δεν δίστασε ακόμη να δηλώσει ενώπιον όλων το θαυμασμό του και την ευγνωμοσύνη του προς όλα τα στελέχη της Ενορίας, από τον π.Δημήτριο, που είναι ο πρωτεργάτης του όλου έργου, τους εκκλησιαστικούς συμβούλους, τα μέλη των επιτροπών, άνδρες και γυναίκες, τις κυρίες της Αγίας Ταβιθά, και όλους τους νέους και τις νέες της Ενορίας, που προσεγγίζοντας την αγία μας Εκκλησία λαμβάνουν δύναμη, ισχύ, ελπίδα και παρηγοριά στην ζωή τους!
    Στο τέλος ομίλησαν καταπληκτικά με σύντομες αναφορές στο παρελθόν, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, π.Δημήτριος Καρανίκας, η εκπαιδευτικός κ. Σοφού, εκ μέρους της αδελφότητος κυριών της Ενορίας «Η Αγία Ταβιθά, η ελεήμων», ο Αναγνώστης Ευάγγελος Παπαδημητρίου, εκ μέρους των νεανικών διαλόγων της Ενορίας, και στην σεμνή αυτή τελετή τιμήθηκαν, με ειδικό μετάλλιο οι Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες καθώς και  καταξιωμένα πρόσωπα της Ενορίας, που προσφέρουν καθημερινά, αφιλοκερδώς πλούσια την διακονία τους, προς δόξαν Θεού!
   Ακολούθησε δεξίωση και πανηγυρική τράπεζα στην αίθουσα « Συμπόσιο», στην οποία συμμετείχαν, όλα τα στελέχη του ενοριακού έργου.
  Το απόγευμα της ιδίας ημέρας πραγματοποιήθηκε επί το πρώτον, η Ιερά Λιτάνευση της  Παναγίας της Εσφαγμένης, με πρωτοφανή συμμετοχή των πιστών, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και ακολούθησε μεγάλη και κατανυκτική Ιερά Αγρυπνία, προς τιμήν του εορτάζοντος Ευαγγελιστού Λουκά και της Παναγίας της Εσφαγμένης, στην οποίαν έψαλλαν οι νέοι της ενορίας, ενώ οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν για αρκετό καιρό, πρωί και βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου